Hastane ve evde bakıma muhtaç için hazırlanan ergonomik ve tedavi amaçlı kullanılan yataklara hasta yatağı denir. Hastane için hazırlanan manuel veya motorlu yataklara ise hastane yatağı denir. Tedavi sürecindeki hastaların evde veya hastanede kullandıkları karyola şeklindeki yataklar normal yataktan özellikleri bakımından çok farklıdır. Hastane ortamındaki hasta yatakları kullanan hastalara göre ihtiyaç hareketlerine bağlı ayarlanabilir ve genel olarak hastanın düşmesini engelleyen ve tamamen hastayı koruyan parçalara sahiptir. Kronik rahatsızlıklara sahip ve engelli hastalar için daha sağlıklı olan bu yataklar hastanın tedavi ve bakım sürecini kolaylaştırır
Hareketli ve oldukça ergonomik olan bu hasta yatakları, hasta refahı için birçok hastanede kullanılmaktadır. Hastanelerde oldukça fazla tercih edilen hastane yatağı günümüzde, imkanı bulunan ve evde bakıma muhtaç olan hastalar için hasta yakınları tarafından oldukça tercih edilmektedir. Üretilen hasta yatakları oldukça ergonomik olmasından dolayı evde de rahatlıkla kullanılmasına olanak sağlıyor. Birçok fonksiyonel özelliği bulunan bu yataklarda, yataktan kalkamayan hastalar için tuvalet ihtiyacını karşılamak içinde kolaylık sağlar. Tuvaletli hasta yatağı modellerinizde evde kullanabilmek mümkündür. Hastanın sağlık durumuna göre ekonomik ve kolay temizlenme özelliğinden dolayı evde bakım için hastane yatağı tercih edilir.
Hasta yatağını kolayca kontrol etmek için "kumandalı hasta yatakları" tercih edilir. Sağlık durumu iyi olmayan yatan hastanın fiziksel hareket etmeden kumanda yolu ile yatağı kontrol etmek mümkündür. Yatağa şekil vermek küçük bir kumanda sayesinde sağlanıyor. Hasta güvenliğini esas alan bu yataklar hastanın fiziksel bir zorlukla karşılaşmamasını sağlar. Yatağın altına yerleştirilen iki veya üç motora sahip kumanda kontrolü ile şekillendirilen yataklar "motorlu hasta yatakları" olarak adlandırılır. Oldukça fonksiyonel olan bu yataklar daha çok felçli hastalar için tercih edilir.