Hastalıkların tedavisinde sadece ilaçlar kullanılmamaktadır. İlaç tedavisi yanında hekimler bazı hastalara havalı yatak kullanmasını önerebilmektedirler. Hekimlerin hastalara önerdiği havalı yatak nedir ve havalı yatak niçin kullanılır?
İnsanlar havalı yatak kullanmak zorunda kaldıklarında havalı yatak nedir sorusuna yönelmektedir ve havalı yatak nedir sorusunun cevabını aramaktadırlar. Havalı yatak, yatalak hastalarının yatağının üstüne serilen, kendine ait bir elektrik sistemi ile yükselme ve alçalma sağlayan yataklardır. Elektrik ile şişebilen ve bu sayede hastanın alt kısımlarında ki hava dolaşımını sağlayan yataklardır. Havalı yataklar hava dolaşımını sağlamaya yardımcı olurken aynı zamanda hastanın kan dolaşımını da düzenleyerek yatak yarası oluşma riskini ortadan kaldırmaktadır. Kişilerin sorduğu havalı yatak nedir sorusuna bu cevaplar uzmanlar tarafından verilmiştir.
Havalı yatak nedir sorusunun cevabını bulan kişiler bu yatağın niçin kullanılması gerektiğini de merak etmektedirler. Havalı yatağın kullanılmasındaki temel amaç hastalarda oluşabilecek bası yaralarını önlemektir. Bası yarası, sürekli yatması gereken veya yatalak hastalarda uzun süre yatakta kalmaktan dolayı ciltte oluşan yaralardır. Sürekli yatmak zorunda olan ve yatak içinde pozisyon değiştiremeyen hastaların cildinde sürtünmeden ve yetersiz hava akımından dolayı yatak yarası oluşmaktadır. Yatak yarası bir komplikasyon olarak görülmektedir. İşte bu komplikasyonun önlenmesi havalı yatak nedir sorusunun bir diğer cevabı sayılmaktadır. Bu komplikasyonun oluşmasını önlemek için havalı yatak kullanılması önerilmektedir.
Hasta kişilerin hastalık durumlarına göre havalı yatak çeşitleri de bulunmaktadır.
- Baklava desenli havalı yatak: Baklava dilimi şeklinde 6 cm ebatta, şişliklere sahip olan havalı yatak tipidir. Bu şişliklerin yarısı inerken yarısı şişmektedir. Bu sayede hastanın alt cildinde hava dolaşımı sağlanmış olmaktadır.
- Boru tipi havalı yatak: Uzun süreli yatmak zorunda olan hastaların tercih ettikleri havalı yatak tipidir. Bu havalı yatakta 11 cm ebatlarında olan boru şeklinde şişlikler bulunmaktadır. Bu şişlikler özellikle bel ve sırt bölgesinde oluşabilecek yaraları önlemede oldukça etkilidir.
- Pozisyon veren havalı yataklar: Maliyeti en yüksek olan aynı zamanda en konforlu olan havalı yatak çeşididir. Hastaya yatar durumda 10 ile 30 derece arasında pozisyon verebilen yataklardır.