Hasta Karyolası Çeşitleri Hasta Karyolası ÇeşitleriHasta yatakları temelde işlevsel olarak ikiye ayrılır. Bu yataklar, manuel hasta yatakları ve elektrikli hasta yatakları olarak ayrılırlar. Bu şekilde ayrılmalarındaki mantık, işlevlerinin elle kontrol edilip edilmemesidir. Motor bulunmayan ve el ile kontrolü sağlanan hasta yatakları, manuel yataklar olarak nitelendirilirken kontrolünde herhangi bir fiziksel güç gerektirmeyen ve kumanda ile kontrol edilebilenler ise elektrikli veya motorlu hasta yatakları olarak nitelendirilir. Hasta yatakları, bir de lazımlığı bulunan ve bulunmayan hasta yatakları olarak da ayrılırlar. Lazımlık bulunan hasta yatakları çeşidinde yatağın ortası boştur ve hastanın burayı kullanarak tuvalet ihtiyacı gidermesi sağlanır. Manuel Hasta YataklarıHasta yatağı çeşitleri arasında ilkel olan türdür. İlk üretilen hasta yatakları modelleri manuel olanlardır. Bu yataklar adından da anlaşılacağı gibi manuel olarak yani el ile kontrol edilirler. Yani kullanımlarında fiziksel güç gerektirirler. Fakat geliştirilen sistemler sayesinde bu fonksiyonlar fazla güç gerektirmeden kolaylıkla kontrol edilebilirler. Fiyatları ise elektrikli yataklara göre daha ucuzdur. Manuel hasta yatakları da barındırdıkları işlevlere göre kendi aralarında ayrılmaktadır.
Bu tür hasta yataklarında yatağın sadece baş kısmı hareket ettirilebilmektedir. Bulunan tek fonksiyonundan dolayı fazla kullanılmamaktadır. Ayak kısmında herhangi bir fonksiyon bulunmayan bu yatak çeşitleri üretilmiş olan ilk hasta yatağı çeşididir.
Bu hasta yatağı çeşidi manuel olarak hem baş hem de ayak kısımlarında oynayabilmektedir. Böylelikle hasta için daha fazla konfor seçeneği sunulmaktadır. Çift ayarlı manuel hasta yatakları da kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. İlki, normal çift ayarlı yataklardır. İkincisi ise ayak kısmından ikiye ayrılabilen yatak çeşitleridir.
Bu hasta yatakları, trendelenburg pozisyonunda kullanılabilmektedirler. Trendelenburg pozisyonunda yatak tamamen eğik bir hal alır. Elektrikli Hasta YataklarıBu tür hasta yatakları kumanda ile kontrol edilebilirler. Kontrolleri motor sayesinde gerçekleştirilir. Hasta yataklarında kullanılan motor sayısına göre gruplara ayrılırlar. Motor sayısı arttıkça fonksiyon sayısı da artmaktadır. Genel olarak elektrikli hasta yataklarını şu şekilde ayırmak mümkündür:
Tek motorlu hasta yatakları sadece sırt bölgesini hareket ettirebilir. Dual motorlu yataklar ise sırt ve ayak kısmını hareket ettirebilir. Bu tür hasta yatakları fazla sağlam değillerdir. Bu yüzden 100 kilodan fazla hastaların bu yatakları kullanması uygun değildir. İki motorlu hasta yataklarının dual motorlu hasta yataklarından ayıran özellikler, daha fazla açıya sahip olmaları bir de daha kuvvetli olmalarıdır. Yani dual motorların aksine 100 kilodan fazla insanları rahatlıkla taşıyabilir. Üç motorlu hasta karyolası ise yükseklik ayarı bulunan yatak çeşididir. Dört motorlu hasta yataklarında trendelenburg özelliği vardır. Kolon motorlular ise dikey şekilde çalışan ve genellikle yoğun bakımlarda kullanılan hasta yatağı çeşitlerindendir. |
1782 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |